Zie jij vaak van die prachtige foto’s van zonsondergang, maar heb jij geen idee hoe je dat zelf ook kunt vastleggen? Een zonsondergang fotograferen is niet moeilijk, maar vergt wel enige voorbereiding. Wil jij ook een zonsondergang fotograferen? Lees dan onze 5 tips voor het fotograferen van een zonsondergang. Het grote voordeel is dat je bijna iedere dag de kans krijgt!
Dit bericht kan advertenties bevatten.
1. Zonsondergang fotograferen, voorbereiding is alles.
Een zonsondergang fotograferen is niet per se moeilijk, maar het vergt wel veel meer voorbereiding dan dat je wellicht denkt. Allereerst is de locatie belangrijk, want een mooie zonsondergang is één, maar de omgeving op je foto is wellicht nog belangrijker. Kijk dus tijdens je wandelingen goed om je heen en noteer alle mooie plekjes op een kaart of in een notitieboekje. Check waar de zon ondergaat en noteer dat er gelijk bij. Houd er wel rekening mee dat in de natuur dingen iedere dag anders kunnen zijn. De weersomstandigheden, seizoenen en de dieren hebben invloed op het landschap en het kan dus zo zijn dat de locatie die je nu voor je ziet, volgende week of over 3 maanden er anders uit kan zien. Houd hier rekening mee en bedenk ook goed tijdens welk seizoen jouw locatie het mooiste is. Zo weet je naar welk plekje je terug kunt op een later moment en of je daar tijdens zonsondergang moet zijn.
2. Kies de juiste dag en omstandigheden uit.
Wil je een zonsondergang fotograferen, dan is natuurlijk het weer een belangrijk element in je foto. Het ligt voor de hand, maar er moet in ieder geval zon voorspeld zijn, maar ook niet te veel. Een grijze dag met zware bewolking of een complete strakblauwe lucht gaat je op voorhand al geen mooie foto opleveren. Check dus goed het weerbericht en kies de dag uit dat de meeste kans is op een mooie lucht. Maar wat is nu een mooie lucht en hoe weet je dat? Wolken geven een mooi effect aan je foto en geven vaak net dat beetje extra tijdens zonsondergang. De roze kleuren van de ondergaande of opkomende zon reflecteren namelijk mooi tegen de wolken waardoor je naast de roze gloed in de lucht, deze ook terugziet in de wolken. Een relatief zonnige dag met wolken (het liefste een regenbuitje) kan dus hele mooie luchten opleveren, maar het is en blijft de natuur. We hebben op veel dingen invloed bij fotografie, maar het weer kunnen we helaas niet bepalen.
3. Wees op tijd.
Het klinkt logisch “wees op tijd” bij het fotograferen van een zonsondergang, maar vaak is het mooie moment maar heel kort en is het al voorbij voordat je er erg in hebt. Check dus voordat je van huis gaat hoe laat de zon opgaat of ondergaat en zorg dat je op ruim voor die tijd op je locatie aanwezig bent. Zo heb jij ruimte voor als er iets onderweg gebeurt en mocht dat niet gebeuren dan kun je de locatie even verkennen. De natuur verandert continu, dus grote kans dat dat mooie plekje dat je 3 maanden geleden zag, er nu heel anders uit ziet. Als je op tijd bent, heb je tijd om even de locatie in je op te nemen. Vaak duurt het even voordat je alle mooie elementen in je op hebt genomen en je compositie hebt bepaald. Daarna heb je nog even de tijd om je camera op statief te zetten en de meegenomen filters te installeren. Het fotograferen van een zonsondergang vergt ook wat (wacht) tijd, dus neem ook wat spullen mee om het jezelf aangenaam te maken. Neem dus een heerlijk warme snack mee in een lunchbox en zeker in de winter kan het best koud worden. Goede handschoenen met grip, een dikke sjaal, herbruikbare handwarmers en een thermosfles met warme thee of koffie zijn dan echt geen overbodige luxe!
4. Wacht niet met zonsondergang fotograferen tot de zon echt onder gaat.
Veel beginnende fotografen denken dat je een zonsondergang fotograferen pas gebint als de zon ook echt ondergaat. Maar wist je dat de luchten vlak voor of na zonsondergang vaak het mooiste zijn. Pak eens je mobiele telefoon erbij en richt je camera alvast op de lucht. Vaak kun je al heel snel daarmee zien of de lucht al kleurt, zonder dat je het zelf met het blote oog kunt zien. Je kunt dan zien of je gelijk kunt beginnen of dat je beter nog even kunt wachten. Zie je al een verkleuring in de lucht, begin dan gewoon al met fotograferen van de zonsondergang. Al ziet je het wellicht nog niet helemaal terug op je kleine scherm, in de nabewerking kun je deze kleuren gemakkelijk terughalen. De uren voor en na zonsondergang worden niet voor niks het blauwe uur genoemd!
5. Onderschat niet de nabewerking.
Denk jij dat die prachtige foto’s van zonsondergangen zo uit de camera komen rollen? Nou dan helpen we je bij deze uit die droom, dat is helaas niet zo. Hoe mooi je foto’s ook lijken op het eerste gezicht. Een camera legt veel meer vast als dat wij met het menselijk oog kunnen zien en met een goede nabewerking in bijvoorbeeld photoshop kun je dit ook uit je foto’s halen. Verdiep je dus in deze programma’s en gebruik ze ook. Je doet jezelf en je foto’s echt te kort als je ze niet gebruikt. Wij vonden het boek Adobe Photoshop CC en Lightroom Classic CC voor fotografen erg handig.
Vergelijk jezelf ook niet direct met de grootste natuurfotografen. Vaak zijn prachtige foto’s van zonsondergangen niet in één keer gemaakt, maar een combinatie van foto’s (stacking heet dat). Daarna worden deze foto’s in de nabewerking in photoshop gecombineerd en wordt uit iedere foto het beste onderdeel gebruikt. Let op: dit kan uren en soms wel dagen tijd kosten, die je in eerste instantie niet ziet of opvalt wanneer je naar de foto kijkt. Dus doe jezelf niet te kort en verdiep je in deze programma’s, want ook jij kunt prachtige zonsondergang fotograferen!
Succes met het fotograferen van mooie zonsondergang en vergeet vooral ook niet te genieten van het moment!