We gaan op pad in de Amsterdamse Waterleidingduinen en dit keer pakken we de ingang bij de bekende Nederlandse badplaats Zandvoort. De lange (groene) route van 7 km staat op het programma en start bij Ingang Zandvoortselaan.
Let op: dit bericht kan advertenties bevatten.
De route start vanaf de ingang over een verhard pad en de eerste damherten staan al bij de ingang te wachten. De ingang is een metalen hek, omdat de damherten ook graag buiten het natuurgebied grazen, maar daardoor voor overlast zorgen en er aanrijdingen plaatsvinden. Laat je door het hek niet afschrikken, want het natuurgebied is prachtig. We lopen verder over het verharde pad en gaan op de eerste kruising rechtdoor en lopen het bruggetje over.
In de Amsterdamse Waterleidingduinen leeft een grote kolonie aalscholvers en langs het water zien we ook gelijk twee aalscholvers drogen in de wind. We vervolgen de route en lopen rechtdoor langs het water. Na een kort stuk slaan we linksaf en loopt de route samen met het Nederlands kustpad verder. Het Nederlands Kustpad loopt (zoals de naam al doet vermoeden) langs de Nederlandse kust en loopt voor een groot deel door duinen, zo ook door de Amsterdamse Waterleidingduinen.
We vervolgen de route en lopen over een onverhard pad door een open stuk bos. Het bos waar we doorheen lopen zit vol met vogels, zoals koolmeesjes, pimpelmeesjes, merels. Heb je nog geen grote vogelkennis, dan is het leuk om een vogelboekje mee te nemen om de vogels te kunnen identificeren. Op de kruising volgen we het pad links en lopen de helling op. Bovenop de helling slaan we rechtsaf en lopen verder door het bos. In het bos spotten we een damhert. Ondanks dat er in het gebied veel damherten leven en we er bij de ingang gelijk een zagen, is dit pas de tweede keer op de route dat we een damhert spotten. We lopen verder en slaan linksaf en gaan daarna rechts. De route loopt verder en verderop zien we beneden het water lopen. We zijn stiekem best een stukje gestegen in hoogte. We lopen verder langs de rand van het bos en lopen daarna weer terug het bos in. We spotten een boomklevertje en een specht. In de bocht staat een bankje waar je heerlijk even kunt genieten van een zelf meegebrachte lunch uit je lunchbox.
Heb je je toch bedacht en wil je toch een kortere route lopen? Je kunt hier kiezen om toch nog af te slaan en de witte route te volgen (rechts). Wij lopen de groene route verder en lopen rechtdoor. Ook het Nederlands kustpad volgt deze route. We spotten opnieuw een aantal damherten die in het bos rustig staan te eten. Het bos is erg open, maar ook dit is weer een mooi stuk op de wandeling. We lopen verder door het bos en op de T-splitsing slaan we rechtsaf. Op de kruising rechtdoor en we nemen afscheid van het Nederlands kustpad, die een andere route verder volgt. In de Amsterdamse Waterleidingduinen liggen ook veel bunkers (ongeveer 400), die onderdeel zijn van de Atlantikwall. Ook tijdens deze wandelroute is er een te zien, want we lopen langs bunker 84. We lopen verder en gaan een verhard pad op en het landschap verandert meer in een duinlandschap.
Op de splitsing slaan we links af en lopen tussen het water door. Vlak daarna gaan we rechtsaf een klein onverhard pad op. We komen in een mooi stuk open duin en doorkruisen dit open gebied. Mocht het hard waaien, dan kan dit stuk van de route best even afzien zijn. Na een mooi stuk door het open duingebied gaan we rechtsaf op de kruising.
De route gaat verder en loopt een stukje langs het water. In de Amsterdamse Waterleidingduinen wordt water gezuiverd en dat kun je hier goed zien. Je kunt tot de overkant de bodem zien, zo kraakhelder is het water. We lopen verder en wandelen langs een groot open water met hoge bomen langs de randen. Er leven veel aalscholvers in het gebied en we spotten er een paar langs de waterkant. Op de kruising gaan we rechts en gaan we weer het verharde pad op. We blijven het verharde pad volgen en lopen terug naar de ingang bij Zandvoort.
De groene route bij de ingang Zandvoortselaan is een mooie, afwisselende route. Voor vogelliefhebbers zijn er diverse punten waar veel vogels te zien zijn, met name langs het water. De route loopt dan ook veel langs verschillende watertjes of het is mogelijk om iets van de route af te wijken en bij het water te kijken. Daarnaast zijn er langs de route wat interessante punten, zoals bunkers en bronsplaatsen van de damherten, wat de route extra interessant maakt. Neem een goed gevulde lunchbox mee, want onderweg zijn er tal van mooie plekjes om even een break te houden. Ga je op pad in de Amsterdamse Waterleidingduinen en wil je graag de groene route lopen? Het parkeerterrein is wat klein, dus zorg dat je op drukke dagen vroeg aanwezig bent zodat je zeker een plekje hebt voor de auto.