voorjaar krokus

Fotograferen in het voorjaar

Het voorjaar is begonnen. Het wordt weer warmer en de dagen worden weer langer. Tijd om de camera weer af te stoffen als die tijdens de winter niet het sneeuw en ijs heeft gefotografeerd en heerlijk naar buiten te gaan. Wij zetten 5 leuke onderwerpen die je kunt fotograferen in het voorjaar voor je op een rij.

Let op: dit bericht kan advertenties bevatten. 

1. Sneeuwklokjes en krokussen als start van het voorjaar

Sneeuwklokjes en krokussen zie je vaak al vroeg verschijnen in het voorjaar of zelfs al eerder. Je vindt ze vaak als groepjes op de meest rare plekken zoals bermen en stadsparken, maar dat maakt ze juist toegankelijk en geschikt om te fotograferen in het voorjaar.

Kijk eens bij jou in de buurt waar sneeuwklokjes en krokussen staan. Sneeuwklokjes en krokussen lopen niet weg en komen op een foto het beste tot hun recht in een rustige omgeving. Het mooiste is als je op dezelfde hoogte fotografeert als de bloem. Dat betekent dus dat je vaak plat op je buik op de grond moet liggen, of door je knieën moet, om een goede foto te kunnen maken. Kies je compositie, zet je camera op een statief en ga dan aan de slag met de omgeving. Zorg dat losliggende takjes of storende bladeren een ander plekje krijgen buiten beeld. Dat maakt jouw foto van sneeuwklokjes of krokussen net even mooier.

bij op bloesem
De eerste insecten komen tevoorschijn.

2. De eerste insecten

In het voorjaar lopen de temperaturen op en komen de eerste insecten alweer tevoorschijn. Het koude weer in de ochtend zorgt ervoor dat ze nog niet zo snel opwarmen en daardoor wat langzamer zijn. Hierdoor heb je meer kans om ze rustig te benaderen en er een mooie foto van te maken. Pas wel goed op waar je loopt, want ze zitten ook veel verstopt in gras of tussen bloemen. Insecten kun je het beste met een laag standpunt fotograferen met een macro objectief. Natuurlijk is het extra kleurrijk om de insecten te fotograferen die zich bij de krokussen ophouden.

3. Jonge dieren in het voorjaar

In de loop van het voorjaar worden er weer vele jonge dieren geboren. De meest bekende zijn de lammetjes en ook dit jaar zijn de eerste lammetjes alweer geboren! Het nieuwe leven is natuurlijk extra schattig doordat lammetjes wollig en kuikentjes pluizig zijn. De jonge dieren zijn tekenen van een nieuw begin en passen daarom goed in het voorjaarsthema. Heb je toevallig een boerderij in de buurt met bijvoorbeeld lammetjes, ga dan eens langs bij de boer en vraag of je ook in het veld mag fotograferen. Een brutaal mens heeft de halve wereld. Let bij het fotograferen natuurlijk wel op dat je de jonge dieren niet aan het schrikken maakt, en zeker de ouders niet die hun kroost willen beschermen. Extra schattig zijn natuurlijk de plaatjes met moeder en jong.

4. Zonsopkomst en zonsondergang

In het voorjaar zijn er vaak prachtige zonsopkomsten en zonsondergangen te zien. Het voordeel wat je in het voorjaar hebt is dat je niet zo vroeg je wekker hoeft te zetten of tot heel laat hoeft te wachten als in de zomer. Dat maakt het voor de meeste onder ons, toch wat aantrekkelijker om eens een zonsopkomst of zonsondergang te fotograferen. Het fotograferen van een zonsopkomst of zonsondergang is niet per se moeilijk, maar het vergt wel enige voorbereiding.

Voor vertrek kun je er al voor zorgen dat je alle materialen startklaar hebt, zodat je niet meer alles uit hoeft te zoeken op locatie. Zorg dat het objectief wat je wilt gebruiken bijvoorbeeld alvast op je camera zit. Daarnaast is de locatie belangrijk, want een mooie zonsondergang is één, maar de omgeving op je foto is wellicht nog belangrijker. Een ander belangrijk punt is “wees op tijd”. Het klinkt logisch, maar vaak is het mooie moment maar heel kort en is het al voorbij voordat je er erg in hebt. Het zijn allemaal simpele basisregels, maar het kan het fotograferen van een zonsopkomst of zonsondergang net even iets makkelijker maken.

Denk jij dat die prachtige foto’s van zonsondergangen en zonsopkomsten zo uit de camera komen rollen? Nou dan helpen we je bij deze toch een beetje uit die droom, dat is helaas niet zo. Hoe mooi je foto’s ook lijken op het eerste gezicht. Een camera legt veel meer vast als dat wij met het menselijk oog kunnen zien en met een goede nabewerking in bijvoorbeeld photoshop kun je dit ook uit je foto’s halen.

zonsondergang zonsopkomst fotograferen
De omgeving bij een zonsopkomst of zonsondergang moet ook interessant zijn.

5. Bijzondere omstandigheden in het voorjaar

Het voorjaar heeft nog een ander voordeel: er zijn regelmatig bijzondere omstandigheden. Doordat de overgang van seizoenen niet heel strak is in de natuur, kan het voorkomen dat je in het vroege voorjaar nog kunt genieten van sneeuw. Je zal niet de eerst zijn die in maart nog een mooie sneeuwfoto schiet.

Daarnaast kan het tot ijsheiligen (begin mei) nog vriezen en kun je ’s ochtends nog rijp aantreffen aan de grond of wellicht nog in lage bomen en struiken. De mooie ijskristallen geven een bijzonder effect, zeker op jonge bloemen en plantjes. Het grote verschil in temperaturen zorgt ook nog voor een andere bijzondere omstandigheid: mist. Doordat de koude lucht boven de Noordzee nog niet is opgewarmd, maar er wel al warmere lucht uit Zuid-Europa kan stromen ontstaat er in het voorjaar regelmatig mist. In de mist zelf is er niet veel te zien of te fotograferen, maar zodra het een beetje open trekt en er licht van de zon bij komt kan dit voor spectaculaire tafrelen zorgen.

Meer fotografietips: