Wil je graag een natuurvriendelijke tuin maken, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? In deze blog zetten we 5 tips voor een natuurlijke tuin op een rij. Tips die je zonder veel moeite kan toepassen in je eigen tuin en zo een natuurlijke oase kunt creëren.
Let op: deze blog bevat advertenties.
Ben je vastbesloten om een verschil te maken voor de natuur, maar weet je niet waar te beginnen? Maak je geen zorgen! Met de volgende vijf tips kun je jouw tuin omtoveren tot een bruisende en natuurvriendelijke tuin waar zowel jij als de lokale flora en fauna van kunnen genieten. Het is tijd om de handen uit de mouwen te steken en elementen toe te voegen om een natuurvriendelijke tuin te creëren.
1: Plaats Nestkastjes en insectenhotels om een natuurvriendelijke tuin te maken
Een natuurvriendelijke tuin is fijn voor vogels en insecten. Hang nestkastjes op voor vogels en plaats insectenhotels om verschillende insecten te huisvesten, zoals bijen en lieveheersbeestjes. In een insectenhotel kunnen insecten schuilen en overwinteren en zijn daarom een must voor jouw natuurvriendelijke tuin.
Voor vogels zijn nestkastjes essentiële broedplaatsen, vooral in gebieden waar natuurlijke holtes schaars zijn geworden. Door nestkastjes op te hangen, geef je vogels een veilige plek om hun nesten te bouwen en hun jongen groot te brengen in jouw natuurvriendelijke tuin. Dit is niet alleen voor jou leuk, maar draagt ook bij aan het behoud van lokale vogelpopulaties en helpt bij het handhaven van het ecologische evenwicht door het controleren van insectenplagen.
2: Gebruik geen pesticiden in een natuurvriendelijke tuin
In een natuurvriendelijke tuin gebruik je het liefste natuurlijke bestrijders. Vermijd het gebruik van pesticiden. Gebruik in plaats daarvan naar natuurlijke methoden om plagen te beheersen, zoals:
- Gebruik natuurlijke vijanden: Moedig natuurlijke vijanden van plagen aan, zoals lieveheersbeestjes, sluipwespen, roofkevers en vogels. Deze roofdieren helpen bij het onder controle houden van plagen door zich te voeden met de insecten die schadelijk zijn voor je planten.
- Handmatig verwijderen: Controleer je planten regelmatig op plagen en verwijder ze handmatig als je ze ziet. Dit kan betekenen dat je luizen, rupsen of andere insecten met de hand verwijdert of ze met een sterke straal water van de plant spoelt.
- Bouw gezonde bodems: Gezonde, goed doorlatende bodems met voldoende organisch materiaal kunnen planten sterker maken en beter bestand tegen plagen. Voeg compost toe aan je tuinbedden om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren en de weerstand van planten tegen ziekten en plagen te vergroten.
- Gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen: Maak gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie, pyrethrine (gemaakt van chrysanten) of diatomeeënaarde om plagen te bestrijden. Deze natuurlijke producten zijn minder schadelijk voor het milieu en kunnen effectief zijn bij het beheersen van plagen.
- Gebruik van compagnion planting: Planten die naast elkaar groeien kunnen elkaar helpen beschermen tegen plagen. Sommige planten hebben bijvoorbeeld natuurlijke afweermechanismen tegen bepaalde plagen of trekken natuurlijke vijanden aan. Doe wat onderzoek naar welke planten goed samen groeien en profiteer van deze symbiotische relaties. Basilicum fungeert bijvoorbeeld als een natuurlijk afschrikmiddel voor insecten zoals witte vlieg en bladluizen.
Door deze tips toe te passen, kun je plagen op een natuurlijke manier beheren zonder schadelijke pesticiden te gebruiken en creëer je een natuurvriendelijke tuin.
3: Verlichting beperken
Wil je graag een natuurvriendelijke tuin maken zonder al te veel gedoe. Beperk het gebruik van buitenverlichting, vooral ’s nachts, om nachtdieren niet te verstoren en om energie te besparen, deze tip werkt dus dubbel!
Nachtdieren zoals uilen, vleermuizen en nachtvlinders hebben gevoelige ogen die gevoelig zijn voor fel licht. Overmatige tuinverlichting kan hun jacht- en navigatie vaardigheden verstoren. Sommige amfibieën, zoals kikkers, salamander en hagedissen, zijn ’s nachts actief en kunnen worden verstoord door tuinverlichting. Nachtvlinders, kevers en andere nachtinsecten kunnen juist worden aangetrokken tot tuinverlichting, wat hun natuurlijke navigatie kan verstoren en hen vatbaarder kan maken voor predatie.
Je kunt de verlichting in je natuurvriendelijke tuin bijvoorbeeld eenvoudig uit laten gaan met deze timer.
4: Creëer schuilplaatsen in een natuurvriendelijke tuin
Om een natuurvriendelijke tuin te creeren, kun je wat delen van je tuin wilder laten worden. Struiken, grassen en stapels stenen of hout kunnen schuilplaatsen bieden aan dieren.
Egels zijn bijvoorbeeld erg gebaat met een veilige schuilplaats. Als je ze wilt aanmoedigen om naar je tuin te komen dan kun je wat egelvoer voor ze klaarzetten. Wist je trouwens dat Egels dat ze dol zijn op slakken? Een egel in je tuin is dus ook nog eens een natuurlijke oplossing voor een slakkenplaag!
5: Maak je natuurvriendelijke tuin groen en zorg voor een diversiteit aan planten
Helaas kennen we allemaal wel van die buren die hun tuin liever dicht geasfalteerd hebben dan wat groen. Wil je de natuur een handje helpen en een natuurvriendelijke tuin maken? Zorg dan voor een gevarieerde mix van bloemen, struiken en bomen. Hiermee trek je al snel verschillende soorten insecten, vogels en andere dieren aan.
Naast dat een natuurvriendelijke tuin er veel leuker uitziet met planten dan met beton, absorberen de planten ook nog eens kooldioxide en andere verontreinigende stoffen uit de lucht. Door meer groen aan te planten, kan de luchtkwaliteit in je directe omgeving verbeteren en bijdragen aan een gezonder leefklimaat.
Natuurvriendelijke tuinen helpen bovendien bij het absorberen van regenwater en verminderen het risico op overstromingen door waterafvoer te vertragen en de bodem te laten infiltreren. Tot slot helpen planten om de temperatuur te verlagen door schaduw te bieden en verdamping van water via hun bladeren te bevorderen. Dit kan helpen om stedelijke hitte-eilanden tegen te gaan en de algehele temperatuur in stedelijke gebieden te verlagen.
Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en maak van je tuin een groen paradijs waar de natuur welkom is en gedijt! Je kunt veel meer doen om de natuur te helpen dan je denkt!