Het is weer tijd voor bloemen fotografie. Het voorjaar is begonnen en de eerste bollenvelden met voorjaarsbloeiers staan alweer in bloei. De geur van narcissen en hyacinten komt je alweer tegemoet en de eerste wilde voorjaarsbloeiers staan al bijna in bloei. Maar hoe zet je die mooie bloemen nu op de foto? Wij zetten 5 tips voor bloemen fotografie op een rij.
Let op: dit bericht kan advertenties bevatten.
1. Kies voor één bloem of een groepje bloemen
Keuzes maken met bloemen fotograferen is belangrijk. Maak eerst een keuze of je één bloem wilt vastleggen of voor een groepje of zelfs een veld bloemen. Ga je voor één bloem, maak dan ook een keuze of je deze wilt fotograferen in de omgeving of juist met extreme macro, waarbij de omgeving nauwelijks meer zichtbaar is. Afhankelijk van je keuze, ga je dicht op je bloem zitten (bij één bloem) of neem je juist wat meer afstand. Voor een veld bloemen is het ook goed mogelijk om een teleobjectief te gebruiken. Je kunt dan een deel midden in het veld fotograferen en door het soort objectief lijkt het alsof de bloemen dan ook dichter op elkaar staan.
2. Ga bloemen fotograferen met weinig wind
Wind is een kriem voor macrofotografen en al helemaal om bloemen en insecten vast te leggen. Een klein zuchtje wind kan er namelijk al voor zorgen dat je foto een bewogen beeld heeft. Ga dus op een dag dat er weinig wind staat of zoek een beschutte hoek op (die zijn er op bloemenvelden vaak helaas maar weinig).
3. Ga op zoek naar extra elementen
Een extra element zoals een waterdruppel, insect of spinnenweb kan iets extra’s aan je foto geven. De ze elementen kunnen je foto namelijk “schalen”. Door dit extra element toe te voegen aan je foto, krijgt de kijker een beter beeld van de schaal van je bloem. Is het een grote bloem of juist een heel kleintje.
4. Fotografeer op de hoogte van de bloem
Bloemen fotografeer je het mooiste (dat is natuurlijk smaak afhankelijk) als je op dezelfde hoogte fotografeert als de bloem. Dat betekent dus dat je vaak plat op je buik op de grond moet liggen, of door je knieën moet, om een goede foto te kunnen maken. Kies je compositie, zet je camera op een statief en ga dan aan de slag met de omgeving. Bloemen lopen niet weg en komen op een foto het beste tot hun recht in een rustige omgeving. Zorg dat losliggende takjes of storende bladeren een ander plekje krijgen buiten beeld. Dat maakt jouw foto van bloemen net even mooier.
5. Licht zorgt voor sfeer
Licht is heel belangrijk bij het fotograferen van bloemen. De sfeer in je foto wordt voor een groot gedeelte namelijk bepaald door het licht. Door gebruik te maken van het ochtend- of avondlicht kun je een zachte sfeer creëren, terwijl voor sommige foto’s je juist heel hard licht wilt of zelfs erin geflitst licht zodat je alle details goed kunt vastleggen. Sommige bloemen groeien juist niet op een zonnig plekje en dan moet je je eigen licht meenemen, zoals een klein zaklampje of reflectiescherm. Ga dus altijd vooraf op pad en bekijk welke bloemen je wilt fotograferen. Je kunt dan thuis al bepalen wat je nodig heeft en op welk tijdstip en met welk weer je een foto wilt maken. Licht is dus heel belangrijk voor je foto. Niet voor niks wordt fotografie ook vaak schrijven met licht genoemd. Denk er dus goed over na en bepaal vooraf alvast hoe je je bloem vast wilt leggen. Veel fotografie plezier!