Iedereen komt wel eens op het strand. Om te wandelen, om te zwemmen tijdens warme dagen of om te sporten. Maar hoe leg je dat mooie strand nu ook mooi vast of de foto. Strandfotografie kan nog beste wel een uitdaging zijn, maar daar zijn wel wat tips en tricks voor. Wil jij graag mooie foto’s maken van het strand bij jou in de buurt? Wij zetten 5 belangrijke tips voor strandfotografie voor je op een rij.
Let op: dit bericht kan advertenties bevatten.
Tip 1: maak vooraf de keuze tussen eb en vloed
Bij strandfotografie kun je gebruik maken van eb en vloed. De Noordzee heeft best een flink getij en het klinkt zo simpel, maak een keuze tussen eb en vloed, maar het kan een wereld van verschil maken voor je foto’s! Met eb kun je mooie landschapsfoto’s maken van de ondiepe waterpoeltjes met mooie wolkenluchten. Wil je deze fotograferen, trek dan wel je laarzen of waterdichte schoenen aan, want met natte voeten is de lol er snel van af. Wil je graag meer focussen op de duinen, ga dan met vloed naar het strand. Met vloed neemt de zee meer ruimte over van het strand en staat deze dichter bij de duinen. Deze foto’s zullen een stuk ruiger zijn, dan de foto’s die je maakt met eb.
Kies dus vooraf goed wat je wilt fotograferen, zo kom je niet voor verrassingen te staan. Heb je al een locatie in je hoofd? Check dan wanneer deze locatie het mooiste is voor strandfotografie (tijdens eb of vloed) en check hoe laat het hoog of laag water is. Zo kun jij er voor zorgen dat je op tijd op je locatie aanwezig bent.
Tip 2: kies een moment van de dag
Het strand ziet er op ieder moment van de dag anders uit en heeft een eigen sfeer. Het is dus van belang dat je vooraf bepaald welke sfeer je in je foto wilt en welk tijdstip van de dag daar het beste bij past. Je kunt natuurlijk met zonsondergang of zonsopkomst het strand fotograferen en dan kunnen wolken echt van meerwaarde zijn in je foto. De sfeer is dan iets zachter maar een statief is dan wel handig om mee te nemen, omdat je dan vaak werkt met langere sluitertijden.
Een ander moment om aan strandfotografie te doen is overdag. Het licht is dan wat harder, maar als er mooie wolkenluchten zijn dan geeft dit juist een mooi effect. Houd er wel rekening mee dat er overdag meer mensen op het strand aanwezig kunnen zijn en je soms wat langer moet wachten om jouw strandfoto te maken. Deze mensen kunnen echter wel van meerwaarde zijn voor jouw foto, maar hier gaan we later op in.
Het laatste moment om foto’s te maken is ‘s nachts. Dit is misschien niet het eerste moment wat bij je opkomt als je aan strandfotografie denkt, maar ook ‘s nachts kun je mooie foto’s maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van het strand met de Melkweg erboven (neem dan wel je statief mee)? Soms kun je ook geluk hebben als er zeevonk is. Dit geeft dan een mooie lichte blauwe gloed in de branding en geeft een extra sfeervol tintje aan je foto.
Tip 3: objecten op het strand kunnen van meerwaarde zijn voor jouw strandfoto
Bij het strand denk je niet zo snel aan de objecten die daar liggen, staan of dieren die er leven. Maar wist je dat deze objecten of dieren van meerwaarde kunnen zijn voor jouw strandfoto? Objecten, dieren, maar ook bijvoorbeeld mensen schalen je foto en geven meer diepte. Dat betekent dat je foto meer perspectief krijgt. Heb je bijvoorbeeld een heel breed strand, dan kan een persoon aan de zijkant de breedte juist accentueren. Dieren, zoals krabbetjes of vogels geven net wat meer dynamiek aan je foto, waardoor jouw strandfoto wat meer levendigheid krijgt. Wil je liever een doorkijkje, maak dan bijvoorbeeld gebruik van de strandpalen, zoals de kust van Zeeland veel heeft. Zo zie je maar dat objecten of dieren niet alleen lastig hoeven zijn, maar ook een meerwaarde kunnen hebben voor je foto’s als je er op de goede manier mee omgaat.
Wist je dat jouw strandfoto ook nieuwswaarde kan hebben? Aangespoeld materiaal, zoals objecten of drijfhout kunnen dan een meerwaarde zijn voor je foto. Deze soort foto’s zie je bijvoorbeeld veel in het nieuws met bijvoorbeeld een olieramp of als er een containerschip lading is verloren. De focus ligt dan op de aangespoelde objecten in plaats van de schoonheid van de natuur (deze wordt dan juist aangetast), maar dat maakt jouw strandfoto niet minder interessant!
Tip 4: check het weer voor strandfotografie
Tip vier van de vijf tips voor strandfotografie is: check het weer! Het strand is een open plek, waar het gevaar in een klein hoekje zit. Bereid je dus goed voor en check het weer voor je gaat fotograferen op het strand. Het weer op het strand is vaak extremer dan dat je vooraf inschat. Waait er bij jouw in de wijk een zacht windje, dan kan het best wel eens zo zijn dat deze aan zee een stuk sterker is. Zeker als de wind uit het zuiden of noorden komt, maakt dit het fotograferen lastiger. De wind krijgt namelijk de kans om vaart te krijgen langs het strand en neemt daarin allerlei dingen mee, maar vooral veel zand. Verwacht je nog een buitje, neem dan een stormparaplu mee, zodat je in ieder geval je materialen droog kunt houden. Beter is het om je materialen in een waterdichte rugtas mee te nemen en op te bergen als er een bui komt. Zelf geen zin om nat te worden? Trek dan je regenlaarzen aan en neem een regenpak mee. Zo blijven zowel jij als je spullen mooi droog.
Tip 5: strandfotografie vraagt een goede voorbereiding
Je raad het misschien al, maar onze laatste tip is dat strandfotografie een goede voorbereiding vraagt. Zoals eerder aangehaald kunnen de weersvoorspellingen effect hebben op je foto’s en dan heb je beschermende materialen nodig. Maar niet alleen de weersomstandigheden hebben effect. Ook het zand, zeewater en de zoute zeelucht (het ruikt zo lekker, maar het is o zo smerig voor je camera) kunnen jouw foto’s beïnvloeden en met name effect hebben op je camera apparatuur. Je wilt natuurlijk dat deze factoren zo weinig mogelijk effect hebben op je strandfoto (tenzij je graag het stuivende zand vast wilt leggen natuurlijk) en het is dan ook belangrijk om je materialen goed te beschermen. Wij hebben bijvoorbeeld een goede waterdichte rugtas waar alle materialen veilig in opgeborgen kunnen worden tijdens strandfotografie en beschermd zijn tegen de omstandigheden. Maar als je wilt fotograferen, dan zal die camera toch ook uit je tas moeten en dan is een regenhoes voor je camera geen overbodige luxe. Daarnaast hebben wij altijd een simpele schoonmaak / reiniging set mee. Daarmee kun je op het strand zand van je objectief af halen of (als het erger is) in een strandtent je objectieven reinigen.
Strandfotografie vraagt dus een goede voorbereiding, maar als je eenmaal je voorbereiding gedaan hebt en je materialen bij je hebt, kun je heerlijk aan de gang met strandfotografie! Hopelijk heb je wat gehad aan onze 5 tips voor strandfotografie!