natuurijs in Nederland

5 tips voor schaatsen op natuurijs

Zodra de weersverwachting laat zien dat het gaat vriezen droomt iedereen alweer van schaatsen op natuurijs. Schaatsen op natuurijs kan weinig in Nederland en daarom stijgt de schaatskoorts al snel zodra we zien dat het onder 0 wordt. Wil jij ook graag gaan schaatsen op natuurijs? Wij zetten 5 tips voor schaatsen op natuurijs voor je op een rij.

Let op: dit bericht kan advertenties bevatten. 

1. Zorg dat je schaatsen goed passen en in goede conditie zijn

Voorbereiding is het halve werk bij schaatsen op natuurijs. Op botte schaatsen of schaatsen die onder de roestplekken of bramen zitten kun je helaas niet goed schaatsen. Check dus voordat je wilt gaan schaatsen op natuurijs (het liefste een aantal dagen van te voren) of je schaatsen in goede conditie zijn. Zo niet, dan heb je nog even tijd om ze te laten slijpen bij de lokale ijsclub of schoenmaker.

Kinderen groeien vaak snel uit hun schaatsen, maar schaatsen op te kleine of te grote schaatsen is niet fijn en daardoor verliezen kinderen al snel het schaatsplezier. Koop daarom de juiste maat schaatsen. Groeien de voeten nog erg hard, start dan niet gelijk met noren, maar begin op kinderschaatsen. Voor kinderen is het vaak het beste om te beginnen op schaatsjes die dicht bij de grond zitten en waar ze met hun eigen schoenen in kunnen, zoals Zandstra’s of nijdam glij-ijzers. Zo kunnen ze makkelijk recht op de schaatsen staan, zwikken ze niet zo snel (beide beter voor de enkels) en kunnen ze langer met de schaatsjes doen, doordat ze er met hun eigen schoenen op kunnen. Dat is niet alleen fijn voor je kind, maar ook voor je portemonnee.  

schaatsen op natuurijs
Schaatsen op natuurijs, kijk goed naar de structuur van het ijs

2. Kleed je warm aan en vergeet zeker niet je handschoenen en muts of helm

Schaatsen op natuurijs kunnen we alleen als het buiten koud is. Kleed jezelf en je kinderen daarom warm aan, maar wel in laagjes, zodat je stukken uit kunt doen als je het te warm krijgt. Start met een laag thermokleding en trek daarna nog wat normale laagjes aan of een dikke trui of jas. Let er wel op dat je goed kunt blijven bewegen en niet als een Michelin mannetje over het ijs gaat.  Vergeet zeker niet een muts of helm op te zetten. Via je hoofd koel je erg snel af, dus wil je het langer warm houden zorg dan dat je hoofd en oren bedekt zijn.

Handschoenen zijn een must als je gaat schaatsen op natuurijs. Niet alleen zorgen ze ervoor dat je lekker warme handen houdt, het zorgt ook voor een stukje veiligheid. Schaatsen zijn scherp en vaak schaats je niet alleen op het ijs. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je wilt een punt van een schaats of sterker nog schaats echt niet over je hand heen hebben. Die ligt direct open en dan kun je linea recta naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis of EHBO post. Dag schaatspret. Niet voor niks dus, dat handschoenen op veel normale ijsbanen verplicht zijn. Dus trek voor je eigen comfort en veiligheid echt een paar handschoenen aan. Koukleumen kunnen nog handwarmers meenemen voor extra warmte.

3. Oefen eerst lokaal voordat je gaat schaatsen op natuurijs

Ga nooit gelijk de grote plassen of meren op, maar oefen eerst op een lokaal ijsbaantje, bij de lokale ijsclub of op een klein slootje vlakbij je huis. Dit zijn vaak de eerste plekken waar het ijs dik genoeg is om te kunnen schaatsen. Gaat het schaatsen op natuurijs goed en durf je grotere afstanden te schaatsen, kies dan een route die door een natuurijsvereniging is uitgezet. Zo weet je zeker dat de kwaliteit van het ijs goed genoeg is en vaak ga je ook nog eens met een leuk souvenir naar huis. Kun je kiezen tussen verschillende routes? Kies dan een afstand waarvan je zeker weet dat je die kunt halen. Bij schaatsen op natuurijs zorgt de kou ervoor dat het altijd zwaarder is dan je vooraf inschat. Je kunt vaak niet ergens naar binnen om op te warmen en te genieten van warme chocolademelk. Neem dus in ieder geval zelf een lekker warm drankje me in een thermosfles. Daarnaast is natuurijs zwaarder om te schaatsen dan het ijs op een normale ijsbaan. Kies dus verstandig en overleg met je schaatsmaatje welke afstand het beste bij jullie past.

schaatsen op natuurijs
Rond riet is het ijs vaak van mindere kwaliteit

4. Controleer de ijskwaliteit en blijf op je hoede

Niet overal is het toegestaan om te schaatsen op natuurijs. Check eerst even bij de lokale boswachter of je mag schaatsen in een natuurgebied en check ook de ijskwaliteit. Mag je er schaatsen, dan kan de kwaliteit van het ijs op verschillende plekken flink verschillen. Bruggen, de zon, riet, takken boven het water, stukken met veel vogels of plekken waar veel wind staat. Het zijn allemaal redenen waarom de kwaliteit van het natuurijs een stuk minder is. Blijf dus alert en let op zwakke plekken in het ijs en wakken. Een verandering van kleur van het ijs kan een andere ijskwaliteit aangeven, dus blijf alert. Daarnaast is het erg aantrekkelijk om heerlijk in het zonnetje te schaatsen, maar weet ook dat de zon veel invloed heeft op het ijs. Ijs dat de hele dag in het zonnetje ligt is vaak minder sterk. Controleer de ijskwaliteit dus goed en blijf op je hoede. Het is en blijft natuur.

5. Ga NOOIT alleen schaatsen op natuurijs en zorg voor noodmaterialen

Schaatsen op natuurijs is anders dan op een normale ijsbaan en een ongeluk zit in een klein hoekje. Ga dus NOOIT alleen schaatsen. Ga altijd schaatsen met iemand of beter nog met een aantal mensen. Laat ook de mensen die thuis blijven weten waar je gaat schaatsen, zodat ze in geval van nood in ieder geval weten waar ze moeten zoeken. Ga ook alleen overdag schaatsen. Zeker op natuurijs en op de grote plassen kun je ’s avonds de ijskwaliteit niet goed inschatten, waardoor een ongeluk in een klein hoekje zit.

Ga je lekker schaatsen op natuurijs, volg dan altijd een route van een lokale vereniging. Zo ben je gegarandeerd van een goede ijskwaliteit. Neem wel altijd een thermosfles met warme drank en iets te eten mee in een lunchbox. Is het niet voor jezelf, dan kun je er altijd iemand anders mee helpen. Daarnaast is een kleine EHBO set handig om mee te nemen in je rugtas. Neem ook altijd een pakje isolatiefolie mee. Het kost vaak weinig en is erg licht, maar je zult jezelf dankbaar zijn als je het toch erg koud krijgt. Voor de echte diehard natuurijs schaatser zitten er ook nog andere materialen in de rugtas, zoals een ijspriem met een stuk touw en een ijsstok om de dikte van het ijs te meten. Zorg daarnaast dat je altijd een fluitje snel bij de hand hebt (het liefste aan een ketting om je nek). Zo kun je in geval van nood altijd om hulp fluiten.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Ga goed voorbereid op pad, laat je schaatsen nog een keer slijpen of controleren en je kunt heerlijk gaan schaatsen. Veel schaatsplezier!

Leuke dingen voor kinderen in de natuur