amsterdamse waterleidingduinen libelle

Rode route in de Amsterdamse Waterleidingduinen

De rode wandelroute in de Amsterdamse Waterleidingduinen start vanaf ingang Panneland. In deze blog nemen we je mee op de rode wandelroute en vertellen je wat je onderweg zoal kunt tegenkomen in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Dit bericht kan advertenties bevatten.

De rode wandelroute in de Amsterdamse Waterleidingduinen start vanaf ingang Panneland. De rode route bij Panneland is 4 km en is een mooie route door duinen en het bos.

De Amsterdamse Waterleidingduinen is een natuurgebied in het Westen van Nederland. Naast dat in dit natuurgebied bijzondere planten en dieren leven, wordt hier ook water gezuiverd voor de Gemeente Amsterdam. Een mooie combinatie tussen natuur en functioneel. Het gebied is te ontdekken vanaf verschillende ingangen en er zijn diverse wandelroutes uitgezet. Neem wel een kaart mee, dan kun je niet verdwalen. Wij van Discover Dutch Nature zijn op pad gegaan in dit natuurgebied en hebben de rode wandelroute vanaf ingang Panneland getest.

De rode route door de Amsterdamse Waterleidingduinen

Het is even zoeken, maar over een smal bospad rijden we richting Ingang Panneland. De wandelroute door de Amsterdamse Waterleidingduinen start bij het parkeerterrein van Boshut Panneland. Eerst nog even snel een kaartje en een parkeerkaart voor het natuurgebied kopen en dan kunnen we van start!

De wandelroute start op een verhard pad, door het bos de heuvel op. Rechts staat al een damhert ons vrolijk op te wachten, een goede start van de route. Na de heuvel verandert het landschap en komen we steeds minder bomen tegen en het duinlandschap laat zich zien. Verderop treffen we een open veld waar al een hut is gebouwd van oude takken. Het is een mooie dag en rond de hut spelen verschillende kinderen. We lopen langs het veld en slaan links af. De wandelroute gaat een onverhard pad op over een wildrooster.

amsterdamse waterleidingduinen rode route

Het wildrooster is samen met hekken tijdelijk neergezet, zodat de natuur kan herstellen. De Amsterdamse Waterleidingduinen hebben een tijd te kampen gehad met een overvloed aan damherten, wat ook voor schade aan de natuur heeft gezorgd. Er was namelijk te weinig eten voor zo’n grote groep damherten, die uiteindelijk alles gingen eten wat maar eetbaar was. Nu krijgt de natuur in dit gebied de kans om zich te herstellen en dat lukt aardig. Langs beide zijden van het wandelpad staan gras- en bloemenveldjes in bloei. Mooi om te zien dat de natuur zich weer snel herstelt. Na een paar honderd meter lopen we weer over een wildrooster en wordt het herstelgebied afgesloten.

De wandelroute gaat verder door het bos en we spotten een groepje damherten. Ze staan heerlijk te eten in de beschutting van het bos. Na een tijdje lopen we het bos uit en gaat de route door het duin verder. Op de splitsing kun je nog kiezen om de langere wandelroute te volgen, maar wij nemen de korte route en slaan links af. Het duinlandschap wordt steeds opener tot we bij een open veld komen. In het najaar zijn de Amsterdamse Waterleidingduinen een prachtige plek om de bronst te aanschouwen. Nu staan de mannetjes damherten nog heerlijk te grazen en is er van bronst nog weinig sprake. Na het open veld gaat de wandelroute het naaldbos in. Ook hier staan diverse bloemenveldjes in bloei en de bijen en hommels maken daar dankbaar gebruik van.

Na een kort stuk door het bos kom je uit op een verhard pad langs het water. In de Amsterdamse Waterleidingduinen wordt water gezuiverd voor de Gemeente Amsterdam. Een mooie combinatie dus tussen natuur en functioneel. Door het gebied lopen diverse watertjes om het water te zuiveren en de wandelroute loopt nu langs één van deze watertjes. Aan het einde van het water lopen we weer het onverharde pad op naar rechts. Door de duinen loopt de route terug het bos in en passeren we het bord: Broedgebied van de buizerd. Nieuwsgierig kijken we om ons heen en checken alle bomen. Maar helaas, we hebben pech. De buizerd laat zich vandaag niet zien. De wandelroute vervolgt zich langs de grens van het park door het bos. Ook hier zien we diverse bloemenveldjes tussen de bomen. Na een heuvelachtige tocht door het bos en een afslag naar links wordt het landschap weer steeds opener. We slaan rechts het zandpad op en lopen terug naar het beginpunt van de wandelroute bij ingang Panneland.

amsterdamse waterleidingduinen rode route

Conclusie over de rode wandelroute in de Amsterdamse Waterleidingduinen

De rode wandelroute is een relatief korte route, maar voor z’n korte afstand wel zeer afwisselend. Open duinlandschap wisselt zich af met bossen en de route is grotendeels onverhard. Wist je dat je in de Amsterdamse Waterleidingduinen ook van het pad af mag wijken? Struinen door de duinen is in dit natuurgebied namelijk toegestaan! Als je een basisconditie hebt is deze wandelroute goed te doen, maar je moet wel redelijk ter been zijn. Kortom, een mooie, afwisselende wandelroute voor zowel de beginnende als gevorderde wandelaar.

Aan het einde van de tocht kun je heerlijk bijkomen op het terras van Boshut Panneland of lekker warm binnen bij de open haard. Vergeet ook zeker niet even een kijkje in de Boshut te nemen. Zeker kinderen zullen hier hun ogen uitkijken. Er zijn goede parkeergelegenheden bij ingang Panneland, maar het kan wel druk zijn. Vertrek dus op tijd en geniet voor de terugweg naar huis nog van een hapje of drankje bij Boshut Panneland.

De route door Discover Dutch Nature samengevat

Lengte van de route: 4 km
Hoogteverschil:
 klein hoogteverschil
Benodigde conditie: basisconditie
Conditie van het pad: grotendeels onverhard
Afwisseling tijdens de route: Redelijke afwisselend met Duin en bosgebied afgewisseld

Gespot door Discover Dutch Nature: Bijen, Duinherten, Hommels, Libellen, Koolmezen en diverse vlindersoorten.

Handig tijdens deze route door de Amsterdamse Waterleidingduinen

  • Neem een kaart mee van het gebied. Zo kun je niet verdwalen.
  • Er komen in het gebied veel vogels voor dus een vogelgids en verrekijker zijn erg handig.
  • Neem voldoende water en drinken mee voor tijdens de route.
  • De route wisselt onverharde paden af met verharde paden en is daarom minder geschikt voor mindervaliden.

Andere routes door de Amsterdamse Waterleidingduinen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *