De Amsterdamse Waterleidingduinen zit vol met dieren en prachtige natuur. In deze blog lees je alles over de Amsterdamse Waterleidingduinen en wat je onderweg kunt tegenkomen. Niet voor niets is de Amsterdamse Waterleidingduinen geliefd bij fotografen en wandelaars. In deze blog delen we de leukste plekjes en informatie met je.
Let op: dit bericht kan advertenties bevatten.
De Amsterdamse Waterleidingduinen is een prachtig natuurgebied in het westen van Nederland. Gelegen tussen Haarlem en Leiden beschermen deze duinen de dorpen en de Haarlemmermeer tegen het water. De natuur is erg divers en varieert van duinen, bossen tot plassen en beken. Naast dat het een prachtig natuurgebied is, wordt er ook water voorgezuiverd voor de regio Amsterdam. Een multifunctioneel gebied dus!
Struinen door de Amsterdamse Waterleidingduinen
Bijzonder aan de Amsterdamse Waterleidingduinen is dat je ook buiten de paden mag wandelen. Dit wandelen buiten de paden wordt ook wel struinen genoemd en is een unieke manier van wandelen die bijna nergens is toegestaan. Het struinen is zowel voor jong als oud erg leuk en zeker voor kinderen een goede manier om kennis te maken met de natuur. Ga je lekker struinen door de duinen? Neem dan wel voldoende eten en drinken mee in een lunchbox en waterfles (scheelt afval), er zijn in de Amsterdamse Waterleidingduinen geen horecavoorzieningen. Deze vind je alleen bij de ingangen van het natuurgebied.
Tip: ben je van plan om te gaan struinen door de duinen, neem dan wel een goede kaart van het gebied mee zodat je altijd kunt terugvinden waar je bent.
Planten en dieren om te fotograferen
In de Amsterdamse Waterleidingduinen komen vele soorten planten en dieren voor, zelfs een aantal sterk bedreigde soorten zoals de zonnedauw. De boswachters in het gebied houden de natuurstand goed in de gaten en er worden stukken afgezet zodat damherten en andere dieren er niet bij kunnen. Zo krijgen jonge planten de kans krijgen om te groeien. Wist je dat er in de herfst ook paddenstoelen voorkomen? Ondanks dat het een duingebied is, kom je ze in de stukken bos toch tegen.
Dieren leven er ook genoeg in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Doordat het een waterrijk gebied is, vind je er veel verschillende soorten vogels en is het ook een geliefde plek voor overwinteraars. Door het gebied heen kun je dicht bij het water komen en kun je de verschillende vogels goed bekijken.
Tip: bij het water leven veel vlinders en libellen en kun je ze mooi fotograferen.
Daarnaast leven er in de Amsterdamse Waterleidingduinen veel damherten. Aan het einde van de zomer als de hertenbronst begint, levert dit altijd veel natuur spektakel op en in het voorjaar zijn de jonge damherten goed te bewonderen. Ook leven er in het natuurgebied een aantal vossen. Tot een aantal jaren terug werden de vossen door bezoekers gevoerd en kwamen ze zeer dicht bij mensen. Het voeren is niet toegestaan en de boswachters houden hier nauwlettend toezicht op.
Natuurbeheer en werkzaamheden
De Amsterdamse Waterleidingduinen is een gebied waar water voorgezuiverd wordt en dit is het hoofddoel van het gebied. Anders dan in andere natuurgebieden worden de Amsterdamse Waterleidingduinen actief onderhouden. De kanalen worden vrijgehouden van te veel waterplanten en wordt de stand van de natuur en de populaties nauwlettend in de gaten gehouden. Als je gaat wandelen in het natuurgebied staan bij de ingang de grote werkzaamheden vermeld. Ook worden bepaalde delen afgezet en afgeschermd voor dieren, zodat op deze plekken de oorspronkelijke plantensoorten meer kans krijgen om te groeien.
De Amsterdamse Waterleidingduinen bezoeken
Bezoekers zijn welkom in de Amsterdamse Waterleidingduinen van zonsopkomst tot zonsondergang. Een kaartje voor het gebied is verplicht en ook voor het parkeren moet je een kleine vergoeding betalen (per dag of een jaarkaart). Ga je vaker wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen dan is een persoonlijke jaarkaart een optie. Er zijn vier ingangen met een groter parkeerterrein, waar vandaan je het natuurgebied kunt ontdekken: ingang de Zilk, ingang Panneland, ingang De Oase en ingang Zandvoorstelaan. Bij ingang De Oase vind je ook het bezoekerscentrum, de Oranjekom. Vanaf alle vier de ingangen starten verschillende wandelroutes, vaak een korte en een iets langere (ongeveer 2 uur). Naast de standaard wandelroutes loopt er ook een LAW pad door de Amsterdamse Waterleidingduinen, namelijk de 5e etappe van het Nederlands Kustpad.
Geteste routes in de Amsterdamse Waterleidingduinen
We zijn zelf al een aantal keren gaan wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen en hebben verschillende routes getest. In de volgende blogs kun je onze ervaringen lezen: